Sophie, wat zeg je nu?

De reactie van Sophie in ’t Veld in een interview met Investico over PSD2 en privacy overviel me. “Volgens D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld, een van de voorstanders van de nieuwe betaalregeling, kent de wet geen privacy-probleem omdat zonder toestemming van de consument, niemand bankgegevens mag gebruiken. ‘Die toestemming mag niet bestaan uit vier pagina’s juridisch Engels, het moet in duidelijke taal. Als mensen alsnog ja zeggen, is dat hun eigen keuze. Je bent de baas over je eigen vinger. Je hoeft niet te klikken.’”

Dit laatste klinkt wel heel erg als Google’s CEO Eric Schmidt in een interview met CNBC van 3 december 2009 op de vraag “People are treating Google like their most trusted friend. Should they?” Schmidt antwoordt vervolgens “If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place” en legde daarmee de verantwoordelijkheid voor gevolgen bij de persoon.

Wat gebeurt als een van de meest bekende pleitbezorgers van privacy in Europa aangeeft dat er geen privacy-probleem is? Wie zal dan nog moeite steken in het zoeken naar privacyverbeteringen? Ik snap je opmerking niet, Sophie!